You are here

Assar
Architects

MONTLEGIA ZIEKENHUIS

MONTLEGIA ZIEKENHUIS

De nieuwe MontLegia Ziekenhuis is een nieuw algemeen ziekenhuis met een capaciteit van 764 hospitalisatiebedden en 155 plaatsen in het dagziekenhuis. Dit nieuwe gebouw, met een oppervlakte van ongeveer 113.000 m², zal opgericht worden op het terrein 'Patience en Beaujonc' in de gemeente Glain, een deelgemeente van Luik. Het brengt de ziekenhuisactiviteiten van de volgende drie ziekenhuizen van het Centre Hospitalier Chrétien samen op één en dezelfde site: de Clinique Saint-Joseph, de Clinique Saint-Vincent de Rocourt en de Clinique de l’Espérance de Montegnée.

Het CHC had twee wensen die in die mate doorslaggevend waren dat ze een invloed hebben gehad op de inrichting: de moeder-kind afdeling duidelijk onderscheiden van de algemene diensten en de hospitalisatie naast de medisch-technische diensten plaatsen. Om zo goed mogelijk te beantwoorden aan deze verwachtingen werd het concept van de aangrenzing voorgesteld, dit wil zeggen dat de vleugels met de eenheden voor de verzorging van volwassenen en de eenheden en diensten die verband houden met moeder en kind van elkaar worden gescheiden en geplaatst langsheen een ander blok dat de medisch-technische functies verenigt. Dankzij deze inrichting was het mogelijk een medische straat te vormen die het verbindingspunt vormt tussen de verzorgingseenheden en de medisch-technische diensten. De verschillende stromen binnen het ziekenhuis konden dus op een erg duidelijke manier van elkaar gescheiden worden.

Bovendien biedt het terrein ook de mogelijkheid om een zone met economische activiteit te ontwikkelen (opwaardering van de zone 'Croissant d’Or') en om een ecologisch dorp te bouwen (350 woningen in de zone onder het ziekenhuis en 133 woningen op de Place des Marronniers). Deze sites zullen rechtstreeks bereikbaar zijn vanaf de autosnelweg door de aanleg van een brug en nieuwe op- en afritten.

Nieuw ziekenhuis met 764 conventionele ziekenhuisbedden en 155 dagopnameplaatsen. Het complex brengt drie bestaande ziekenhuizen samen in hetzelfde gebouw.

Boulevard Patience et Beaujonc
4000 Luik
BE
ASSAR ARCHITECTS
ASSAR L'ATELIER ARCHITECTS
Centre Hospitalier Chrétien - CHC
Gezondheid & Welzijn
In uitvoering
2009
Fév 2020
113 000 m2
Tijdelijke vereniging AAH met (ASSAR ARCHITECTS – ARTAU)
Stabiliteit: GREISCH
Technische uitrusting: TRACTEBEL ENGINEERING

Clearfix